Akacijev izvir, Društvo za ohranitev ljudkega izročila

Ime je društvo dobilo po nekdaj zelo bujnem akacijevem gozdičku, ki se razteza od obronkov Dogoš, za energetskim kanalom, pa vse tja do miklavškega tretjega ribnika in naprej. Seveda nismo pozabili na Izvire, ki so prav tako že dolga leta stalnica naše krajine, le da so bili nekoč živahnejši in so s svojimi potoki razgibavali našo krajino ter ustvarjali danes žal že poponoma izginule tolmune. Izviri so včasih krasili našo krajino in čas je, da jih ponovno obudimo.

Društvo Akacijev izvir je od ustanovitve priredilo že nekaj srečanj sosedov ulice, in sicer:

  • 26.04.2010, kjer smo predstavili dobrote - flancate, po domače (treske).
  • 03.10.2010 – pripravili in pričarali smo jesen v vinogradu in kleteh, spravilo lesa ter jesenskih dobrot.
  • 04.06.2011 - Spomladansko delo na poljih.
  • 04.11.2011 - druženje članov ter načrtovanje aktivnosti za veseli december

Vsa našteta srečanja so se odvijala na prireditvenem prostoru društva, kjer se je odvijala tudi razstava, kot muzej na prostem. Večina razstavljenih predmetov je bilo starih okrog 100 let in več.

Na enem izmed srečanj smo s pomočjo vaških iger izbrali tudi Župana Akacijevega izvira, ki je postal Zajšek Martin, saj je prepričljivo premagal tekmece. Ker pa župan potrebuje tudi županjo, smo postavili na Akacijevem prireditvenem prostoru 24-urno stražo, katera sprejema vpis bodočih kandidatk za Županjo Akacijevega izvira, na že četrti tradicionalni prireditvi, ki bo predvidoma 04.11.2011 samo za člane in simpatizerje društva Akacijev izvir.

Na prireditvah se je bilo mogoče tudi včlaniti v naše društvo, ki trenutno šteje 97 članov. Včlanitev v društvo Akacijev izvir je možno na samih prireditvah ter z izpolnjeno prijavnico in plačilu članarine 10 € pri blagajničarki Jasni Dobaj, ali pri predsedniku društva Vinku Vauhniku.

Predsednik društva

Vauhnik Vinko

 

bottom shadow